Selasa, 10 Februari 2015

Info STAM (SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA)- MENARIK MENGENAI STAM (SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA)

Info STAM


SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)
Apa itu STAM?
Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) ialah satu peperiksaan yang mula diperkenalkan pada tahun 2000 hasil kerjasama antara Kementerian Pendidikan Malaysia dengan Al-Azhar Al-Sharif. Peperiksaan lisan dijadualkan akan bermula pada bulan Julai 2000 dan peperiksaan bertulis pada bulan November/Disember 2000
STAM diperkenalkan untuk memastikan pelajar lepasan Sekolah Menengah Agama Negeri (SMAN) dan Sekolah Menengah Agama Rakyat (SMAR) melalui satu sistem pendidikan yang piawai dan diiktiraf di dalam dan di luar negara.
Mengapa STAM?
STAM juga diperkenalkan untuk memastikan pelajar Malaysia yang diterima masuk ke Universiti Al-Azhar dan universiti yang setaraf dengannya di dalam dan di luar negara, terdiri daripada mereka yang benar-benar berkualiti dan dapat memiliki ijazah dalam jangka masa yang paling singkat.
Kemasukkan pelajar Malaysia ke Universiti Al-Azhar kini dibuat melalui lebih kurang 26 jenis sijil yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri dan pelbagai sekolah seperti Sijil Tinggi Ugama. STAM diperkenalkan agar sistem dan syarat kemasukan pelajar Malaysia ke Universiti Al-Azhar akan lebih selaras.

Selain itu, calon STAM boleh menggunakan sijil STAM untuk memasuki universiti-universiti di Malaysia. Calon boleh terus memasuki sarjana muda dalam kuliah-kuliah selain daripada sains. Kerajaan Malaysia mengiktiraf STAM setaraf STPM.
Bagaimana STAM wujud?
Bermula pada tahun 1997 persetujuan telah dicapai di antara pihak berwajib Mesir dan Malaysia untuk menyelaraskan sistem dan syarat kemasukan pelajar ke Universiti Al-Azhar .
Berikutan ini Kementerian Pendidikan telah berbincang dengan Al-Azhar Al-Sharif di Kaherah, Mesir pada 10 hingga 12 November 1998 dan persetujuan telah diperoleh tentang pelaksanaan dan sistem pensijilan peperiksaan tersebut.
Perkara ini juga telah dimaklumkan kepada Jemaah Menteri dalam mesyuaratnya pada 3 Mac 1999.
Lembaga Peperiksaan Malaysia telah dikenalpasti sebagai badan peperiksaan yang akan mengendalikan peperiksaan ini berdasarkan kurikulum Ma’ahad Bu’uth Al-Azhar.
Kurikulum
Kurikulum yang akan menjadi asas STAM ialah kurikulum Ma’ahad Bu’uth Al-Azhar yang telah dipersetujui antara Kementerian Pendidikan Malaysia dengan Al-Azhar Al-Sharif, Kaherah, Mesir dan digunapakai sekarang di SMAN dan SMAR di negara ini.
Kertas Soalan dan Cara Pengujian
13 mata pelajaran yang akan diuji dalam peperiksaan ini ialah seperti berikut:
Bil.Mata PelajaranBentuk Ujian
1Hifz Al-Quran dan TajwidBertulis dan Lisan
2FiqhBertulis
3TauhidBertulis
4Tafsir dan UlumuhuBertulis
5Hadith dan MustolahBertulis dan Lisan
6MantiqBertulis
7NahuBertulis
8SarfBertulis)
9Insya’Bertulis
10Adab dan NususBertulis
11Mutala’ahLisan
12Arud dan QafiyahBertulis
13BalaghahBertulis
Calon wajib mendaftar dan menduduki semua mata pelajaran di atas.
Pendaftaran Calon
Syarat pendaftaran calon untuk peperiksaan STAM ialah:
  • Telah mengikuti kurikulum Ma’ahad Bu’uth Al-Azhar
  • Telah menduduki peperiksaan SPM
Lembaga Peperiksaan akan mengeluarkan pekeliling pendaftaran dan buku Peraturan dan Panduan Peperiksaan STAM sekurang-kurangnya satu tahun lebih awal daripada tarikh peperiksaan dijadualkan. Pekeliling pendaftaran, buku Peraturan dan Panduan STAM serta borang pendaftaran akan diedarkan kepada calon melalui Jabatan Pendidikan Negeri. Adalah menjadi tanggungjawab semua Jabatan Pendidikan Negeri memastikan calon yang berminat dari negeri tersebut mendaftar sebelum tamat tempoh pendaftaran yang ditetapkan bagi membolehkan proses seterusnya tidak tergendala.
Pensijilan
Untuk STAM, seperti yang telah dipersetujui antara Kementerian Pendidikan Malaysia dengan Al-Azhar As-Sharif, Mesir, pangkat sijil dan peringkat mata pelajaran dilaporkan seperti berikut;
PeringkatTakrif
MumtazCemerlang
Jayyid JiddanSangat Baik
JayyidBaik
MaqbulLulus
RasibGagal
Sijil akan dianugerahkan kepada calon yang mendapat sekurang -kurangnnya peringkat Maqbul bagi semua mata pelajaran. Calon yang berjaya mendapat sijil pangkat Maqbul diberi peluang untuk memperbaiki keputusan mana-mana mata pelajaran dalam masa tiga tahun.
Pengeluaran Keputusan
Berdasarkan Akta Pendidikan 1996, Peraturan-peraturan Pendidikan (Penilaian dan Peperiksaan) 1997, keputusan peperiksaan yang diumumkan oleh Pengarah Peperiksaan akan dikeluarkan dalam bentuk slip keputusan dan dihantar terus ke Jabatan Pendidikan Negeri untuk diedarkan kepada calon melalui pengetua sekolah jika calon sekolah dan terus kepada calon jika calon persendirian perseorangan. Piagam Pelanggan Lembaga Peperiksaan menetapkan keputusan hendaklah diumumkan kepada calon sekurang-kurangnya 3 bulan selepas tamat peperiksaan dan sijil dikeluarkan 6 bulan selepas tarikh pengumuman keputusan peperiksaan. Sijil untuk STAM akan dikeluarkan dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Arab.
Salinan Sijil dan Terjemahan Sijil
Sijil asal hanya dikeluarkan sekali sahaja. Mereka yang kehilangan sijil asal atau kerosakan sijil asal, salinan sijil tersebut boleh dipohon dari Lembaga Peperiksaan dengan mengisi borang tertentu.
Untuk peperiksaan STAM, sijil dikeluarkan dalam dua bahasa iaitu Bahasa Melayu dan Bahasa Arab. Walau bagaimanapun, sekiranya calon memerlukan sijil diterjemahkan ke Bahasa Inggeris, permohonan boleh dibuat kepada Lembaga Peperiksaan. Semua permohonan dikenakan bayaran yang telah ditetapkan dengan persetujuan Perbendaharaan Malaysia.
Kesimpulan
Peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) akan dikendalikan mulai tahun 2000 secara berpusat di seluruh negara oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia. Dengan demikian hanya satu peperiksaan berpusat sahaja akan digunakan sebagai kelayakan untuk permohonan masuk ke Universiti Al-Azhar dan pusat pengajian tinggi yang setaraf dengannya atau pusat pengajian tinggi yang menjalankan program kerjasama dengannya.


PROMOSI MENARIK PENGAMBILAN KEMASUKAN PELAJAR ALIRAN SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM) MENJADI MAHASISWA DAN MAHASISWI DI MEDIU UNTUK KEMASUKAN FEBRUARI 2015 DAN SEPTEMBER 2015

PROMOSI MENARIK UNTUK PELAJAR STAM 2014 UNTUK
DAFTAR KEMASUKAN KE MEDIU SETELAH KEPUTUSAN PEPERIKSAAN STAM KELUAR PADA TAHUN 2015 SILA HUBUNGI 
EN AMRAN


En Amran ditalian 0123791871 atau 0176842836
<MEDIU, nama penuh, No IC dan Email> atau emailkan kepada
azusaresources@gmail.com <MEDIU, nama penuh, No IC dan Email> #MEDIU

PROMOSI PENGAMBILAN PELAJAR BARU SEBAGAI MAHASISWA DAN MAHASISWI KE AL MADINAH INTERNATIONAL UNIVERSITY (MEDIU) DIBUKA SEKARANG BAGI FEBRUARI 2015

Sesiapa yang Berminat untuk mendapat surat tawaran MEDIU dan memudahkan urusan pinjaman pendidikan di MEDIU sila hubungi EN AMRAN TEL : 012-379 1871 atau 0176842836

Belajar dalam peringkat Diploma, Ijazah Sarjana Muda, "Master" dan "PhD" secara sepenuh masa atau separuh masa/Pengajian Jarak Jauh/Online di AL MADINAH INTERNATIONAL UNIVERSITY  (MEDIU) di KAMPUS SHAH ALAM SELANGOR diminta untuk mesej SMS atau WHATSAPP (MEDIU,NAMA PENUH, DAN ALAMAT EMAIL SERTA NAMA KURSUS) yang hendak diambil kepada EN AMRAN TEL : 012-379 1871 atau 017-6842 836.            
                 
  
Anda juga boleh menghubungi EN AMRAN, TEL : 012-379 1871 atau 017-6842 836


Sebarang pertanyaan mengenai kemasukan ke AL MADINAH INTERNATIONAL UNIVERSITY  (MEDIU) bolehlah menghubungi EN AMRAN, 012-379 1871 atau 017-6842 836 atau email ke universityintake@counsellor.com untuk
perbincangan selanjutnya.

PROMOSI MENARIK PENDAFTARAN BAGI AL-MADINAH INTERNATIONAL
UNIVERSITY BAGI KAMPUS SHAH ALAM BAGI SECARA PENGAJIAN JARAK JAUH ATAU SECARA BELAJAR DI KAMPUS

Assalam Saudara atau Saudari


Saudara dan saudari diwajibkan untuk meletakkan dibahagian ini dengan maklumat tersebut bagi memudahkan untuk mendapatkan surat tawaran dan berkaitan dengan pinjaman pelajaran. Pihak kami memohon kerjasama Saudara dan Saudari membantu kami untuk memasukan maklumat ini bagi memudahkan urusan bagi mendapatkan surat tawaran dan berkaitan dengan pinjaman pelajaran saudara dan saudari.

Dekat bahagian (PENTING DAN WAJIB MASUKKAN)

(L)  HOW DO YOU KNOW AL-MADINAH INTERNATIONAL UNIVERSITY

Perkara
yang wajib Saudara atau Saudari Perlu Buat
1.Klik kat
Kotak Agent
2.Agent
Name: Tuliskan AZUSA RESOURCES 
3.Email:
Tuliskan azusaresources@gmail.com 
4.Telephone
: Tuliskan 0123791871Boleh daftar Terus online kat sini yea lagi SENANG DAN CEPAT:

Bagi Pembelajaran Secara Online (Distance Learning) (sila Mohon di Sini-Klik Link Website Di Bawah) 

http://online.mediu.edu.my/apply/Admission.aspx?lang=en&sel=online

Bagi Pembelajaran Secara Di Kampus Mediu Di Shah Alam
(Face to Face) (sila Mohon di Sini-Klik Link Website Di Bawah)

http://online.mediu.edu.my/apply/Admission.aspx?lang=en&sel=oncampus

Jika sudah mendaftar secara online pihak saudara dan Saudari diwajibkan untuk menghubungi atau SMS atau Whatsapp kepada En Amran ditalian 0123791871 atau 0176842836 <MEDIU, nama penuh, No IC dan Email>atau emailkan kepada azusaresources@gmail.com <MEDIU, nama penuh, No IC dan Email> bagi mempercepatkan urusan bagi mendapatkan surat tawaran dan juga untuk memudahkan bagi urusan pinjaman,Sebarang perubahan tertakluk kepada pihak MEDIU.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan