MALAYSIA SIGNIFICANT UNIVERSITIES

Selasa, 21 April 2015

PROMOSI MENARIK PENGAMBILAN UNTUK DIPLOMA FARMASI DI KATPM PERLIS TELAH DIBUKA UNTUK PENDAFTARAN

DIPLOMA FARMASI DITAWARKAN DI KATPM PERLIS





Bidang farmasi telah dikenalpasti sebagai bidang yang kritikal pada masa kini kerana masyarakat kini sangat prihatin terhadap tahap kesihatan dan pengambilan ubat-ubatan dalam kehidupan seharian. Seorang pembantu farmasi boleh bekerja sama ada di hospital, kedai farmasi komuniti, industri farmaseutikal, unit penguatkuasaan farmasi, Biro Kawalan Farmaseutikal Kebangsaan, Universiti atau Bahagian Farmasi di Pusat-pusat Kesihatan. Matlamat utama pembantu farmasi di dalam semua organisasi ini adalah untuk memastikan terapi drug yang optimum dan rasional melalui penglibatan mereka di dalam proses penyediaan, pengedaran dan pengawalan ubat-ubatan dan produk farmaseutikal. Di samping itu pembantu farmasi dapat membekalkan maklumat kepada masyarakat untuk mempreskripsi dan menggunakan produk farmaseutikal. Ilmu ini juga dapat digunakan untuk melahirkan profesional beretika yang dapat mewujudkan keseimbangan di antara tanggungjawab kemasyarakatan demi untuk memenuhi tuntutan agama serta aspirasi negara.
Kolej Antarabangsa Teknologi & Profesional mengambil langkah proaktif untuk menawarkan kursus ini bagi memberi peluang kepada remaja yang berminat untuk mendalami ilmu farmasi di peringkat asas sebelum melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah dan berdaftar sebagai ahli farmasi profesional. Di samping itu, kursus ini juga dapat menjadi pemangkin dalam menambahkan ahli-ahli farmasi untuk memenuhi keperluan negara.

Syarat Kelayakan

SPM 3 KEPUJIAN termasuk kepujian SALAH SATU mata pelajaran SAMADA pelajaran SainsATAU Biologi ATAU Fizik DAN lulus Bahasa Melayu.

Prospek Kerjaya

Seorang farmasi boleh berkerja sama ada di hospital, kedai farmasi, industri farmaseutikal, unit penguatkuasa, biro kawalan farmaseutikal kebangsaan, universiti atau bahagian farmasi di pusat-pusat kesihatan. Disamping itu, ahli farmasi dapat membekalkan maklumat kepada masyarakat demi untuk memenuhi tuntutan agama serta aspirasi negara.

sebarang perubahan adalah tertakluk kepada pihak kolej KATPM Perlis.


My life as a pharmacy student

Menjadi seorang pelajar farmasi amat lah mencabar. kenapa ye aku ckp macam ni? sebab every week kitorang ada test n quiz, kena hafal banyak pasal drugs, MOA, ADR, etc (yang belajar farmasi pasti tahu). kalau sapa2 yang tak minat course ni rasa nya susah nk survive kot (mcm susah sgt je kan).. haha xdela, kalau kita usaha insya Allah boleh. Course diploma farmasi macam kami ni kena belajar 4 sem, then 2 sem praktikal kt hospital2 terpilih. macam aku ni dah habis 4 sem, so lepas ni kena praktikal dah..excited !!!



Then, masa aku berada di sem 4, kami mendapat berita syarat itu telah diturunkan ke pointer 3.5 and above. Masa ni aku dah x rasa apa2 pun sbb aku percaya, rezeki ALLAH yang bagi, kalau dah tertulis aku dengan farmasi ni akan bersama insya Allah ade, tp kalau dah memang rezeki aku xd aku redha. Tp ALHAMDULILLAH la kan syarat tu diturunkan, tp walau bagaimana pun aku kena usaha lagi utk dptkn pointer yg paling tinggi sbb pelajar2 sekarang ni dah pandai2, kena compete la kan, tp aku selalu mengingatkan diri sendiri, belajar ni bukan semata2 nk dapat keputusan yg bagus, tp kena betul@ikhlaskan niat hanya kerana ALLAH, kerana nak menuntut ilmu di bumiNYA. 

gambar kenang kenangan

ni adalah bahan2 untuk membuat ubat (tp x ingat la ubat ape)


BPC (British Pharmaceutical Codex), buku 'resipi' nak buat ubat


sedang mencairkan cream


cream is on tile



projek bersama microbe


my classmate


ini adalah exco2 sophys (Society of Pharmacy Student), aku sbg Exco Akademik


kami adalah AJK bg program RX Family Day


bersama ahli kumpulan (kami juara yer)


my schoolmate a.k.a. my classmate of pharmacy..kami masih bersama




selepas menjawab quiz di library


di pintu hadapan kampus Bertam, UiTMPP




bersama Sir Fauzi, my favourite lecturer


Inilah yang dapat aku share kan, compile version ni rase mcm x cukup jer, yela baru ade blog kan, x dpt nk bg detail program2 kami...

see you later  :)

24 COMMENTS:

  1. orang pndai ni amek farmasi. dulu masa sekolah tak minat dgn bio and subjek2 menghafal ni. so end up amek enginering.
    Reply

    Replies


    1. sebenar nye sy pun x suke hafal2 nih, tp da mmg minat kos ni, nk x nk kne suke kn jgk :)
  2. wah...farmasi...agak tough..;)
    btw, akak xjmpa pun widget follower? :)
    Reply

    Replies


    1. haha, bru start nk berblog, byk yg x taw lg, nnt akk check balik..btw, farmasi xdela tough sgt cume kte cepat faham n rajin menghafal :)
  3. wah seronok kan tgk bidang ni..sis zaza pun ambik bidang ni jgk.. =)
    Reply
  4. Oyeke...best kan course ni...nice to see you sis zaza :)
    Reply
  5. saya confirm x leh amik course farmasi ni sebab masa spm dulu subjek kimia n biologi saya out :-)
    Reply
  6. bestnya pharmacist to be. dulu minat jgk kos nie, tp result sy x layak utk kos ni. haha
    Reply
  7. thanks for the visits~ appreciated!
    Reply
  8. assalamualaikum awak. salam perkenalan. sheila membalas kunjungan daripada blog Sheila Shahfiekry. heee. bestnya amik medik. ayah sheila doktor. sheila pula pernah kerja klinik dulu. best sangat involve dengan ubat2 ni.
    Reply
  9. phamacist rupanya...woooppssss lom kojer yep. guess where i'm working :-)
    Reply

    Replies


    1. Adakah di hosp melaka ???
  10. Setuju kena betulkan niat. Penting juga ilmu itu diamalkan, kerana ilmu tanpa amal, ibarat pohon tanpa buah.
    Reply
  11. niat yg pentingkan..

    good luck dik.
    salam kenal dari ciksu ye :)
    Reply
  12. Kira awk dah habes diploma la ni kan. tengah practical kat hosp melaka? praktikal macam keje ke? dapat gaji semua larh? p/s: pak cik saya kat hosp melaka...
    Reply

    Replies


    1. Xdela, ktowg kne duk kt suma pharm department, gaji xd, tp dpt elaun ckit..pak cik awk bhgn apa?
  13. Semua kerjaya sama sahaja.
    Takda yang senang.
    Tapi bila dah minat,
    semuanya dipermudah.

    All the best!
    Reply
  14. hye teena ...adik kak lea pun course yg sama.skrg dia study kat CUCMS,cyberjaya.thn ni dah start praktikal kat hospital2...all the best utk sis teena juga ^^
    Reply
  15. Kakak dulu dapat berapa A dalam SPM??
    Reply
  16. Kak... saya bakal student farmasi. Boleh saya tau fb atau twitter akak? Nak tanya beberapa soalan.. ni twitter saya @fatinnasir_
    Reply
  17. DIPLOMA FARMASI DITAWARKAN DI KATPM PERLIS

    Diploma Farmasi Ditawarkan di KATPM Perlis
    http://katpmintake.blogspot.com/2012/08/diploma-farmasi-ditawarkan-di-katpm.html

    Sesiapa yang mahu dapatkan atau dapat surat tawaran KATPM Perlis DIMINTA dan DIWAJIBKAN untuk mesej SMS NAMA PENUH, NOMBOR KAD PENGENALAN, ALAMAT EMAIL DAN NAMA KURSUS yang diambil, AM, TEL : 017-6842 836 untuk rujukan seterusnya bagi memudahkan urusan pinjaman pengajian. Anda juga boleh menghubungi AM, TEL : 017-6842 836 atau ammarmaju@yahoo.com untuk pertanyaan lanjut mengenai pendaftaran KATPM.


    Bidang farmasi telah dikenalpasti sebagai bidang yang kritikal pada masa kini kerana masyarakat kini sangat prihatin terhadap tahap kesihatan dan pengambilan ubat-ubatan dalam kehidupan seharian. Seorang pembantu farmasi boleh bekerja sama ada di hospital, kedai farmasi komuniti, industri farmaseutikal, unit penguatkuasaan farmasi, Biro Kawalan Farmaseutikal Kebangsaan, Universiti atau Bahagian Farmasi di Pusat-pusat Kesihatan. Matlamat utama pembantu farmasi di dalam semua organisasi ini adalah untuk memastikan terapi drug yang optimum dan rasional melalui penglibatan mereka di dalam proses penyediaan, pengedaran dan pengawalan ubat-ubatan dan produk farmaseutikal. Di samping itu pembantu farmasi dapat membekalkan maklumat kepada masyarakat untuk mempreskripsi dan menggunakan produk farmaseutikal. Ilmu ini juga dapat digunakan untuk melahirkan profesional beretika yang dapat mewujudkan keseimbangan di antara tanggungjawab kemasyarakatan demi untuk memenuhi tuntutan agama serta aspirasi negara.
    Kolej Antarabangsa Teknologi & Profesional mengambil langkah proaktif untuk menawarkan kursus ini bagi memberi peluang kepada remaja yang berminat untuk mendalami ilmu farmasi di peringkat asas sebelum melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah dan berdaftar sebagai ahli farmasi profesional. Di samping itu, kursus ini juga dapat menjadi pemangkin dalam menambahkan ahli-ahli farmasi untuk memenuhi keperluan negara.
    Syarat Kelayakan

    SPM 3 KEPUJIAN termasuk kepujian SALAH SATU mata pelajaran SAMADA pelajaran SainsATAU Biologi ATAU Fizik DAN lulus Bahasa Melayu.
    Prospek Kerjaya

    Seorang farmasi boleh berkerja sama ada di hospital, kedai farmasi, industri farmaseutikal, unit penguatkuasa, biro kawalan farmaseutikal kebangsaan, universiti atau bahagian farmasi di pusat-pusat kesihatan. Disamping itu, ahli farmasi dapat membekalkan maklumat kepada masyarakat demi untuk memenuhi tuntutan agama serta aspirasi negara.

    sebarang perubahan adalah tertakluk kepada pihak kolej KATPM Perlis.
    ReplyDelete
Source: http://insanbiasabiasa.blogspot.com/2013/05/my-life-as-pharmacy-student_5.html?showComment=1427903142170#c1169146386590256188

Tiada ulasan:

Catat Ulasan